Skrivet av: Cecilia | 2 december, 2010

Abstract Förlåta och tillåta – om att blogga i skolan

Min kloka kollega Anders Skarin brukar säga att det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse. Med det talesättet i ryggen började jag blogga i skolan, utan tillåtelse, utan kunskaper men med ett stort förtroende för- och en överenskommelse med mina elever.

Förra hösten kom en flicka till skolan med en stor kamera på magen. Utan att tänka föreslog jag henne att starta en blogg där klassens tid på Helenelundsskolan kunde dokumenteras.

– Får man det? Frågade Eira

Två dagar senare var bloggen på plats, jättefin med massor av bilder och roliga kommentarer. Men vart hade det utlovade lösenordet tagit vägen? Och var det nödvändigt att välja url:en http://helenelundsskolan.blogg.se/? Föräldrar som googlade på skolan hamnade här i stället för på hemsidan. Rektor fick ta telefonsamtalen från föräldrarna utan att ha en aning om vem som låg bakom. Jag bad ju aldrig om tillstånd.

Nåväl, inget hemskt hände, tillåtelse fixades, jag blev förlåten och klassen tycker jättemycket om sin blogg. Kanske inte det smartaste sättet att introducera ett nytt arbetssätt men det funkade! Titta gärna in på Eiras klassblogg.

I min presentation på onsdag tar jag upp tre webbplatser som jag har jobbat med sedan dess och där jag för varje blogg tar några steg mot det nya.

Den första bloggen, 8B:s Superstarmedia, är ett slags skyltfönster. Texterna eller inläggen är resultatet av ett projekt där målet var att förbereda eleverna för de nya genrerna argumenterande och utredande text som de skulle möta i år 8. De hade jobbat i halvklass med detta en timme i veckan i 20 veckor. Bedömningen var gjord och både jag och klassen var helt trygga med att lägga texterna på hemsidan. För att vänja eleverna vid att kommentera på nätet fick de bara skriva ”uppåtpuffar” Konstruktiv kritik och övrig respons hamnade i de digitala arbetsmapparna som eleverna hade tillgång till på vårt intranät.  Vi skapade en trygg men något tillrättalagd arena, där vi alla kunde vänja oss vid offentligheten och publicerandet.

 8D:s demokratiblogg som lades upp i höstas är något helt annat. Jag hade ont om tid och hade aldrig jobbat med Google sites. Det viktiga var att alla elever snabbt skulle få en egen blogg. Jag valde ett standardtema och förutom att ta bort kommunens fula logga gjorde jag absolut ingenting åt layouten.

Arbetssättet var helt nytt för 8D. Som tur var är detta en positiv och ganska obekymrad klass så de hade inga problem med att gilla läget. Jag delade sidan med dem via e-post och förklarade uppgiften och sen fick de köra igång. De skrev ett inlägg om en valfråga och sedan kommenterade de minst två kamraters inlägg genom att ställa frågor.

Diskussionerna via kommentarerna blev jättebra och det blev så tydligt hur långt olika elever hade kommit i sitt lärande.  

Jag tänker visa några exempel under min presentation men gå gärna in och kika på diskussionerna redan nu. Du kanske ser något spännande som man kan lyfta.

 Till sist, om jag hinner, ska jag visa en påbörjad resursblogg i SO . Jag gör också den i Google sites och det är kanske någon som är intresserad av det verktyget. Förutom att det är jätte lätt att göra bloggportaler så är det enkelt att dela sin sida bara med exempelvis en klass och deras föräldrar. Tryggt och bra när man börjar blogga.

Annonser

Responses

  1. Vad intressant! Det är precis vad jag skulle vilja våga med mina elever – jag och mina kollegor har funderat mycket på hur man ska göra med elevernas texter som de lägger ut, hur mycket krav man ska ha på att texterna är korrekta språkmässigt – i vilket skede kan man hjälpa dem med det? Det är ju trots allt viktigt att det är rätt när det ska publiceras, eller? Är det underordnat kommunikationen och känslan av att det är ”på rikgitg”. Hur har du löst det?

  2. Det är så konstigt. När vi gjorde första bloggen i svenska där eleverna lade ut färdiga texter så var jag helt fixerad vid att allt skulle vara rätt. Vi rättade som bara den. Men diskussionsbloggen är full av språkfel och jag bryr mig inte så mycket. Jag tror att det beror på bloggens syfte. Jag är noga i svenska men i SO är innehållet viktigast. Och sen tror jag att ju mer man håller på desto mindre tänker man på att alla kan läsa.

  3. Det är mycket hög nivå på Helenelundsbloggen, snygga bilder och ett levande material. Det känns att det är elever som styr form och innehåll. När man tittar runt på demokratisidorna i åk 8 – blir flera textuella och inte lika intressanta. Jag bor granne med din skola vore trevligt att få hälsa på och träffa eleverna.

    Bra jobb
    /Måns

    • Du r s vlkommen! Vi kommer att jobba med ”revolutionsbloggar” mellan jul- och sportlov. Vi tnker tvla i Webbstjrnan med bloggarna s lite formgivningstips frn ett proffs kommer mycket vl till pass. GOD JUL och tack fr en rolig och givande termin.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: